Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Ομοιόσταση

Έχεις σίγουρα αναρωτηθεί, ποιος είναι ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια σταθερή και καλή ανάπτυξη και κάποιοι άλλοι όχι.

Το ανθρώπινο σώμα, σαν ένα κλειστό σύστημα


Ίσως να έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανθρώπου είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο.
Κάθε άτομο είναι ένα σταθερό σύστημα αποτελούμενο από ψυχική, σωματική και ενεργειακή ισορροπία. Όταν φτάσουμε στην ενηλικίωσή μας, είμαστε πλήρως αναπτυγμένοι οργανισμοί και μπορούμε πια να συνυπάρχουμε με άλλους οργανισμούς και να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο.
Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος  μπορεί να λειτουργήσει με σταθερότητα μόνο, όταν υπάρχει ισορροπία και στο σώμα και το μυαλό του την ίδια στιγμή.


Η ομοιόσταση σε ένα κλειστό σύστημα


Η γενική κατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας του οργανισμού  ονομάζεται ομοιόσταση.
Η ομοιόσταση δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά και όλα τα κλειστά συστήματα που υπάρχουν ανεξάρτητα και δημιουργούν ένα μεγαλύτερο και πληρέστερο σύνολο, το οποίο επηρεάζει το περιβάλλον του.
Τα κλειστά συστήματα μπορούν να περιλαμβάνουν τα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια μας, τις εταιρείες στις οποίες εργαζόμαστε, τις χώρες που ζούμε, και τον πλανήτη μας, στου οποίου την ατμόσφαιρα παραμένουμε για όλη μας τη ζωή. Αυτά τα συστήματα έχουν τους σκοπούς τους  και τα καθήκοντά τους, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωή τους. Το πεπρωμένο μας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από εξωτερικούς παράγοντες.


Η ομοιόσταση στο ανθρώπινο σώμα


Τα παλαιότερα φάρμακα όπως αυτά της  κινεζικής ιατρικής και της Ayurveda, πάντα είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ομοιόσταση του ανθρώπινου σώματος. Γνωρίζουμε πολλούς τρόπους οι οποίοι μας βοηθούν να καθορίσουμε τους λόγους που διαταράσσεται  η υγεία και η σταθερότητα. Ωστόσο, πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας  το άτομο ως σύνολο, καθώς επίσης και ότι του συμβαίνει και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μετατόπιση της ομοιόστασης στη λάθος πλευρά.
Υπάρχουν πολλών ειδών κλειστά συστήματα, και το καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ανάγκες, ιδιότητες και δυνατότητες. Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους, υπάρχουν πολλές προσωπικότητες με τις δικές τους ιδιότητες και ανάγκες.
Όταν σε ένα αυτοκίνητο βάλουμε ένα ακατάλληλο καύσιμο και του προσθέσουμε λάθος μέρη τότε σίγουρα αυτό θα σταματήσει να λειτουργεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους (παρά την ανθρώπινη φύση τους), οι οποίοι, κατ 'αρχάς, δεν διαλέγουν επαγγέλματα με βάση τις ικανότητές τους, δεν πληρώνονται ανάλογα με την εργασία που προσφέρουν και ζουν σε ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους. Ωστόσο, στην περίπτωση των εργαζόμενων, υπάρχει και το ενδεχόμενο της αντίστροφης κατάστασης, όταν αυτοί πληρώνονται πολύ καλά για πολύ λίγη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση  μπορούν να γίνουν υποτονικοί και αργόσχολοι και δεν είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν πιο δύσκολα καθήκοντα.


Η ομοιόσταση και η διατροφή


Τα παραπάνω παραδείγματα μπορούν εύκολα να αντιστοιχούν  σε ανθρώπους που τρώνε τρόφιμα ακατάλληλα, όσον αφορά την ενεργητική χρησιμότητά τους και την ικανότητά τους να διατηρούν την καθαριότητα του σώματος. Επίσης υπάρχουν και αυτοί που  καταναλώνουν  τροφές κακές για τον οργανισμό, καθώς και εκείνοι που τρώνε είτε πάρα πολύ, είτε πολύ λίγο.
Είναι δυνατόν το ανθρώπινο σώμα να πρ
οσαρμοστεί σε μία συγκεκριμένη διατροφική κατάσταση, η οποία δεν είναι εξ’ αρχής εντελώς επιβλαβής για αυτό . Ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα,  αυτή η κατάσταση προκαλεί ταχύτερη φθορά στον οργανισμό και δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος σε ξεχωριστά σημεία του σώματος.


Πώς μπορεί το σώμα να επηρεάσει την ομοιόσταση;


Έχεις πολλές δυνατότητες  να διαμορφώσεις τις δικές σου συνήθειες. Μία μεγάλη πληθώρα από τρόφιμα και προϊόντα σε ενθαρρύνει τουλάχιστον να προσπαθήσεις. Όπως συνήθως και σε όλες τις περιπτώσεις, κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για εσένα και κάποια όχι. Το ίδιο ισχύει σε ένα μεγάλο βαθμό και στα βιομηχανικά προϊόντα.
Κατασκευασμένα σε μεγάλες ποσότητες, είναι ομοειδή και παρασκευάζονται κάτω από παγκόσμιες αρχές, κάτι που δεν είναι πάντα καλό για όλους μας, αντίθετα πολλές φορές κάνει κακό στον οργανισμό μας.
Όλες οι τροφές, από το πιο συνηθισμένο πόσιμο νερό, αλλά και πιο πολύπλοκα φυσικά προϊόντα όπως λαχανικά και φρούτα, μέχρι τα πιο σύνθετα έτοιμα προϊόντα, όπως το ζαμπόν, τα προ-επεξεργασμένα πιάτα και ποτά, έχουν συγκεκριμένα  συστατικά και χημικά, που το καθένα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την υγεία και την ομοιόσταση μας.


Που είναι η χρυσή τομή;


Πώς θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε όλα τα όργανά  και τα συστήματά μας σε ομοιόσταση για να είμαστε υγιείς  και δυνατοί;
Η διαδεδομένη ευημερία κάνει τη ζωή και την ανάπτυξη πιο εύκολες. Ωστόσο η υπερβολή είναι επιβλαβής ως συνήθως. Επιπλέον, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από την ανάγκη μας να αποφασίσουμε τι θα φάμε ‘’στα γρήγορα’’.
Συχνά δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε,  τι είναι αυτό που θα έπρεπε να φάμε. Τρώμε οτιδήποτε έχουμε, ότι είναι πιο φθηνό, πιο γευστικό και ότι ετοιμάζεται πιο εύκολα. Παρέχουμε μία σταθερή εισροή καυσίμων για το σώμα μας. Η ποιότητα τους όμως, καθώς και η χρησιμότητά τους δεν είναι πάντα κατάλληλη.


Γιατί είναι χρήσιμο το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών);


Το καθήκον μας είναι να καθορίσουμε, ποιος είναι ο μεταβολικός τύπος του κάθε θεραπευόμενου με βάση τα τεστ, τις κοινές παρατηρήσεις και  τις ερμηνείες. Μπορούμε επίσης να καθορίσουμε, ποιές θα είναι οι κατευθύνσεις της διατήρησης της ομοιόστασης που κυριαρχούν στο σώμα του θεραπευόμενου και πώς να παρέχουμε στο θεραπευόμενο σταθερή προστασία από τις δυσμενείς επιπτώσεις των εξωτερικών παραγόντων.
Εξετάζουμε την οξεοβασική ισορροπία του σώματος, την καταβολική και αναβολική ομοιόσταση, και την ορμονική και ενεργητική ισορροπία.
Ελέγχουμε εάν το σώμα είναι  σαν ένα συμπαθητικό σύστημα, το οποίο μαζεύει τη διαθέσιμη τροφή που υπάρχει στο περιβάλλον του, ή είναι ένας παρασυμπαθητικός κυνηγός που ψάχνει για ένα συγκεκριμένο θήραμα.
Σε βοηθούμε να βρεις ένα αρχέγονο  ένστικτο του σώματος, το οποίο, σαν ένα κλειστό σύστημα, χρειάζεται μία συγκεκριμένη συνεργασία με το διατροφικό του περιβάλλον έτσι ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παραμείνει υγιές και ικανοποιημένο για όσο δυνατόν περισσότερο διάστημα.

 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards