Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Τοξικά βαρέα μέταλλα και η υγεία μας

Ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά μεταλλικά ιχνοστοιχεία, για να μπορέσει, να εκτελέσει το σύνολο των διεργασιών που απαιτούνται για την πέψη, την αναπνοή, τον μεταβολισμό, την αποτοξίνωση, την αποκατάσταση βλαβών και μεταλλάξεων κ.ά.

Μερικά από τα μεταλλικά, αυτά ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές πάνω σε ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται ένζυμα. Τα ιχνοστοιχεία αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και ο άνθρωπος μπορεί να τα πάρει μόνο μέσω της διατροφής.

 

Πέρα όμως από τα θρεπτικά αυτά ιχνοστοιχεία, στη φύση υπάρχουν και άλλα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία ο οργανισμός δε χρησιμοποιεί. Τα μέταλλα αυτά, όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό μας δε μένουν αδρανή, αλλά επηρεάζουν τις ίδιες αντιδράσεις που συμμετέχουν και τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, προκαλώντας σειρά από ανεπιθύμητες επιδράσεις. Τα μέταλλα αυτά αναφέρονται ως βαρέα μέταλλα και οι κυριότεροι εκπρόσωποί τους είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αλουμίνιο και το αρσενικό. Η κυριότερη ιδιότητα που τα κάνει επικίνδυνα είναι, ότι δομικά μοιάζουν με τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί, να τα ξεχωρίσει απόλυτα. Έτσι μπορεί να τα δεσμεύσει και να τα κατακρατήσει στους διάφορους ιστούς προκαλώντας συσσώρευση και τοξικότητα.

 

Τα μέταλλα αυτά ονομάζονται βαρέα γιατί το ατομικό τους βάρος είναι μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου (Fe). Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά συστατικά του φλοιού της γης. Δεν μπορούν να διασπαστούν σε απλούστερες μορφές ή να καταστραφούν.

 

Πολλά από αυτά τα μέταλλα σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητα για τη δράση των βιταμινών και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν σειρά δυσμενών επιδράσεων.

 

Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη, ωστόσο κλινικά σημαντική, ιατρική κατάσταση. Εάν η θεραπευτική προσέγγιση της τοξικότητας δεν αναγνωριστεί, ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο, δύναται να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και να φέρει ακόμα και τον θάνατο.

 

Η συμπτωματολογία των βαρέων μετάλλων μπορεί να αποτελεί την αιτία διαφόρων συμπτωμάτων, όπως:

απώλεια μνήμης, αυξανόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, υψηλή πίεση,κατάθλιψη, αλλαγή διάθεσης, οξυθυμία, "φτωχή" συγκέντρωση της σκέψης, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, κούραση, δυσλεξία, αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, νευροπάθεια, αυτοάνοσες ασθένειες, καθώς και χρόνια κούραση. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις προερχόμενες από την έκθεση στις τοξίνες.

 

Τα βαρέα μέταλλα δηλητηριάζουν τον οργανισμό προκαλώντας την διάσπαση κυτταρικών ένζυμων, τα οποία δρουν ως καταλύτες των θρεπτικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, και το σελήνιο. Τα τοξικά μέταλλα "κλοτσούν" τις θρεπτικές ουσίες και δεσμεύουν τους υποδοχείς των θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας διάχυτα συμπτώματα που προέρχονται από την επιρροή τους σε νεύρα, ορμόνες, την πέψη, και την ανοσιακή λειτουργία.

 

Σχεδόν όλα τα οργανικά συστήματα εμπλέκονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε μικρότερη έκταση, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να προσβάλλει τα οστεο-μυϊκά και αναπαραγωγικά συστήματα . Η επιρροή στα οργανικά συστήματα καθώς και η δριμύτητα της τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο βαρύ μέταλλο το οποίο εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο τοξικότητας.

 

Εισάγονται σε μικρή έκταση  στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφίμων, του πόσιμου νερού και του αέρα. Σαν ιχνοστοιχεία, μερικά βαρέα μέταλλα (π.χ. χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος) είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος.

 

Πού ανιχνεύονται

 

Τα βαρέα μέταλλα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στα ποτάμια, στις λίμνες, στα υπόγεια ύδατα, στο χώμα και στον αέρα. Βρίσκονται σε κάθε τομέα του σύγχρονου καταναλωτισμού, από τα δομικά υλικά μέχρι τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα καύσιμα, τις τροφές, τις ενεργειακές λάμπες, τις μπαταρίες κ.α.

 

Αρσενικό: Χρωστικές και χρώματα, εντομοκτόνα/ζιζανιοκτόνα, μεταλλουργική επεξεργασία μετάλλων, γυαλί και κεραμικά.

Μόλυβδος και ενώσεις του: Συσσωρευτές, τυπογραφία, εξατμίσεις αυτοκινήτων, εκρηκτικά, πυροτεχνήματα, εντομοκτόνα, χρώματα, διυλιστήρια, πετροχημικά. Στον οργανισμό εισέρχεται κυρίως μέσω του αέρα και της τροφής.

Υδράργυρος Οργανικός: Η πιο βασική πηγή σε μορφή μόνο-μεθυλ-υδραργύρου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Υδράργυρος Ανόργανος: Ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, εντομοκτόνα, συσσωρευτές, φωτογραφικά, επιστημονικά όργανα, χρώματα, φαρμακευτικά υλικά, χαρτί/χαρτοπολτός, καταλύτες, τσιμέντο, καύση άνθρακα/πετρελαίου.

Κάδμιο: Χρωστικές, χρώματα, επιμεταλλώσεις, πολυμερή.

 

Κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι εκτεθειμένοι σε βαρέα μέταλλα

 • Αγρότες
 • Οδοντίατροι

και όσοι εργάζονται σε:

 • Σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
 • Συγκόλληση και μορφοποίηση μετάλλων.
 • Στρατιωτικούς χώρους.
 • Υδραυλικές κατασκευές.
 • Χειρισμό και απόθεση λυμάτων.
 • Διυλιστήρια πετρελαίου.
 • Κατασκευή χρωμάτων και υλικών επικάλυψης.
 • Παραγωγή πετροχημικών.
 • Άλλη μία κατηγορία ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο είναι οι καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο, λόγω των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του καπνού και άλλων επιμολύνσεων του εδάφους.

Τι επιπτώσεις έχουν στην Υγεία μας

 

Αρσενικό: Το ανόργανο αρσενικό συγκεντρώνεται στους μύες, τον εγκέφαλο, τον σπλήνα, τους νεφρούς, την καρδιά, τα μαλλιά και τα νύχια. Η δηλητηρίαση από αρσενικό προκαλεί παράλυση του νευρικού συστήματος, κώμα και θάνατο, ενώ η χρόνια έκθεση προκαλεί μυϊκή ατονία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, τριχόπτωση και καρκινογένεση.

Κάδμιο: Το κάδμιο σε τοξικές συγκεντρώσεις και χρόνια έκθεση, είναι δυνατόν να προκαλέσει νεφρικές και ηπατικές βλάβες, υπογονιμότητα στους άνδρες, και καρκινογένεση.

Μόλυβδος: Ο μόλυβδος προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα (και κυρίως στον παιδικό πληθυσμό σχετίζεται με προβλήματα πνευματικής καθυστέρησης), ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ευνοεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, και καρκινογένεση.

Υδράργυρος: Ο υδράργυρος ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στα αλιεύματα που προέρχονται από ρυπασμένες περιοχές, και συγκεντρώνεται στο ήπαρ και τους νεφρούς προκαλώντας αντιστοίχως βλάβες, προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, και καρκινογένεση.

 

Βαρέα μέταλλα και καρκίνος

Τα μέταλλα μπορεί άμεσα και έμμεσα να προκαλέσουν βλάβες στο DNA  και αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (αυτό το ονομάζουμε γονοτοξικότητα). Υπάρχουν επίσης, πιθανόν μη γονιδιοτοξικοί οδοί, λόγω ερεθισμού ή ανοσο-τοξικότητας. Σίγουρα, ορισμένα μέταλλα είναι γνωστά ότι είναι καρκινογόνα.

Συνήθης στόχος είναι ο πνεύμονας, αν και το αρσενικό έχει μια μοναδική σχέση με τους καρκίνους του δέρματος που έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια.
 Είναι γεγονός ότι τα εμφυτεύματα από μέταλλο στο σώμα (όπως, για παράδειγμα, στα οστά) μπορεί να σχετίζονται με παρακείμενους καρκίνους, που προκαλούνται από ερεθισμό των ιστών. Ο αείμνηστος Patric Stortebecker στο ίδρυμα Karolinska στη Στοκχόλμη, τόνισε επίσης τη συχνότητα με την οποία ο καρκίνος του σαγονιού βρέθηκε σε συνδυασμό με σφραγίσματα αμαλγάματος από μέταλλο. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι αυτό το ιδιαίτερο είδος «προσθετικής» τείνει να είναι μακροχρόνιο και πολύ συχνό.
 Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της οδοντιατρικής είναι το εμφύτευμα τιτανίου για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών.

 

Η αποφυγή έκθεσης σε βαρέα μέταλλα είναι αδύνατη

 

Η πραγματικότητα είναι, ότι είναι αδύνατο, σε αυτή την εποχή που ζούμε, να μην εκτιθέμεθα σε βαρέα μέταλλα. Είναι απλά θέμα του πόσο συχνά γίνεται αυτό.

Για την καλύτερη υγεία μας,λοιπόν, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, να απαλλαγούμε από αυτά. Πώς θα το κάνουμε;

Η απάντηση είναι η αποτοξίνωση.

Mε τα κατάλληλα μέτρα μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να αποβάλλει ένα μεγάλο μέρος τους.


Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στην διατροφή σου, γιατί η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών δεν επιτρέπει στο ήπαρ να κάνει σωστά την δουλειά του. Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο του οργανισμού, που θα φιλτράρει τα βαρέα μέταλλα και στην συνέχεια θα φροντίσει να φύγουν από το σώμα. Προκειμένου να το βοηθήσεις σε αυτές τις λειτουργίες είναι σημαντικό να κάνεις τις παρακάτω απλές αλλά αναγκαίες διαιτητικές αλλαγές :

 • Περιόρισε την κατανάλωση των επεξεργασμένων και ''ραφιναρισμένων'' τροφίμων και τρώγε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
 • Απόφυγε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα - ιδίως τις κονσέρβες οι οποίες έχουν υποστεί φθορά.
 • Κατανάλωσε καθημερινά λιπαρά οξέα όπως το λινέλαιο, που βοηθά στην μείωση της επίδρασης των βαρέων μετάλλων στον εγκέφαλο.
 • Τρώγε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθούν τα βαρέα μέταλλα να απομακρυνθούν από το σώμα.
 • Τρώγε τροφές πλούσιες σε σελήνιο, που επίσης βοηθά στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Η μεγαλύτερη φυσική πηγή σελήνιου είναι τα βραζιλιάνικα φιστίκια.
 • Η βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην καταπολέμηση των τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον οργανισμό.
 • Το σκόρδο με το θείο που περιέχει, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών μετάλλων από τον οργανισμό.
 • Οι φύτρες άλφα-άλφα επίσης μειώνουν την απορρόφηση των ραδιενεργών ουσιών και των βαρέων μετάλλων.

 

Επίσης:

 

 • Χρησιμοποίησε ένα καλό φίλτρο νερού που θα αφαιρεί το χλώριο και βαρέα μέταλλα από το νερό που πίνεις και μαγειρεύεις. Πλένε και τα φρούτα και τα λαχανικά σου με φιλτραρισμένο νερό για να αποφύγεις τα κατάλοιπα του νερού βρύσης.
 • Προτιμήσε τα βιολογικά προϊόντα και απόφυγε αυτά που έρχονται από περιοχές που είναι σε όλους διάσημες για την τεράστια μόλυνση που έχουν υποστεί.
 • Μην χρησιμοποιείς μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο ή χαλκό γιατί τα μέταλλα αυτά εύκολα διαφεύγουν και στο φαγητό σου.
 • Τέλος εάν η εργασία σου ή οι συνθήκες διαβίωσής σου, σε εκθέτουν σε βαρέα μέταλλα, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις ή να εξαλείψεις την έκθεσής σου όσο το δυνατόν περισσότερο

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων σε σχέση με ανάλογη εξέταση που γίνεται στο αίμα και στα ούρα. Εάν δεν ανιχνευτούν και απομακρυνθούν με κατάλληλες αγωγές έγκαιρα τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη διαταραχή στην υγεία μας.

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards