Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Καλή Διατροφή. Μία ¨εναλλακτική θεραπεία¨ για την μείωση των συμπτωμάτων του Αυτισμού

Οι πληροφορίες που έχουμε ακόμη και σήμερα σχετικά με τον αυτισμό δεν είναι πάρα πολλές. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα παρουσιάζουν αυτισμό συνήθως μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων είτε σε ήπια είτε σε πιο σοβαρή μορφή και σημαντικό ρόλο, στην εξισορρόπηση αυτών των βιολογικών διαταραχών, που πιθανά επηρεάζουν τους πάσχοντες, παίζει και η διατροφή.

 

Πρόκειται για μια σύνθετη βιολογική διαταραχή από την οποία μπορεί να προκύψουν:

 

• Δυσκολία στην ομιλία
• Προβλήματα και ανωμαλίες που σχετίζονται με την στάση του σώματος
• Δυσκολία στην κατανόηση συναισθημάτων κάποιου άλλου ατόμου
• Λανθασμένη οπτική και αισθητική αντίληψη
• Φοβίες κι ανησυχίες
• Διαταραγμένη συμπεριφορά (ψυχαναγκασμοί, επαναλαμβανόμενες κινήσεις)

 

 

Οι πιθανές αιτίες που διερευνώνται για τη διερεύνηση αυτισμού είναι:

•    οι γενετικοί παράγοντες και η κληρονομικότητα
•    η διαφορετική δομή του εγκεφάλου
•    η έλλειψη ενζύμων, βιταμινών, μετάλλων, θρεπτικών συστατικών  πχ. βιταμίνες Β, Ω3, Ω6, ψευδάργυρος ,σίδηρος, μαγνήσιο 
•    η φαρμακολογία
•    η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος/θυρεοειδή αδένα
•    η τοξικότητα που μεταφέρεται στο έμβρυο από την έγκυο 
•    η έκθεση του παιδιού σε βαρέα μέταλλα
•    μολύνσεις από ιούς και άλλες ουσίες
•    διαρροές στο έντερο, εντερική δυσβίωση 
•    αλλεργίες από τροφές και κρυφές δυσανεξίες
•    περιβαλλοντικοί παράγοντες
•    δυσλειτουργία των αποτοξινωτικών μηχανισμών
•    η διατροφή με χαμηλή ποιότητα και υψηλή κατανάλωση τροφών με άσπρα άλευρα, ζάχαρη, τηγανητά, αναψυκτικά.

 


Πως μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αυτισμού μια “ειδική διατροφή”;

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι στην εμφάνιση του αυτισμού παίζουν ρόλο πολλά μέρη του εγκεφάλου.  Επίσης, εφόσον γνωρίζουμε, ότι η διατροφή μας επηρεάζει σημαντικά τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας.


Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια θεραπεία πρέπει να εστιάσουμε στην έγκαιρη διάγνωσή του και να βρούμε κάποιες “εναλλακτικές θεραπείες” για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό. 
Η κατάλληλη διατροφή όπως είναι γνωστό μπορεί να καλύψει ότι ανάγκες μπορεί να έχουμε σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα, μέταλλα κλπ. Όλες οι ενώσεις σχηματίζονται στον οργανισμό μας από τα ιχνοστοιχεία που παίρνουμε από τις τροφές, αν λοιπόν, αυτά τα στοιχεία δεν είναι σε ισορροπία τότε μπορεί να συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και σε νευρολογικές διαταραχές.
Σε περίπτωση που ο οργανισμός μας δεν αποτοξινώνεται σωστά, οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, ζημιά στα κύτταρα.


Επίσης όταν δεν γίνεται σωστά η διαδικασία της πέψης και παρατηρείται του σύνδρομο του διαπερατού εντέρου, τότε δεν απορροφούνται σωστά τα συστατικά των τροφών με αποτέλεσμα οι τοξίνες να περνούν στο αίμα. Δημιουργούνται λοιπόν ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν και τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Είναι εύκολο να
συμπεράνουμε λοιπόν ότι όταν γίνεται σωστά η πέψη, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η γενική εικόνα ενός ατόμου που παρουσιάζει αυτισμό.


Υπάρχουν κάποιες ειδικές δίαιτες οι οποίες έχουν αναφερθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων των ατόμων με αυτισμό όπως για παράδειγμα η δίαιτα χωρίς γλουτένη και  καζεΐνη, που ενισχύουν τις φλεγμονές όταν υπάρχουν στην καθημερινή τους δίαιτα. Στην διατροφή αυτού του είδους αφαιρούνται όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, καθώς και όσες περιέχουν καζεΐνη, όπως το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τη συγκεκριμένη δίαιτα έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στη συμπεριφορά και στην ομιλία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν όντως αυτού του είδους η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού, καθώς τα θετικά της αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην αντικατάσταση των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη με άλλες πιο υγιεινές τροφές όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το όφελος μιας ειδικής διατροφής σε άτομα που πάσχουν από αυτισμό βασίζεται στο ότι αυτά τα άτομα πιθανώς να έχουν  μεγάλη ευαισθησία ή να είναι αλλεργικά σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Τα παιδιά με αυτισμό μεταβολίζουν τις τροφές διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία, η διαφορά αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωση των αυτιστικών συμπτωμάτων.

  
Το μόνο σίγουρο είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στον καθένα από εμάς, καθώς μας προσφέρει πολύτιμα συστατικά για τις σωστές λειτουργίες του οργανισμού μας. 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards