Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και Αυτισμός

Η συμβολή των Ω-3 λιπαρών οξέων στη μείωση των συμπτωμάτων του Αυτισμού

Tα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου  και θεωρείται ότι μπορούν να μεταβάλλουν την αναπτυξιακή του πορεία. Οι μεταβολές αυτές συνδέονται με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Οι ανισορροπίες ή ελλείψεις στη ποσότητα των λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθούν στη δημιουργία νευροαναπτυξιακών διαταραχών κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως τις  διαταραχές συγκέντρωσης, υπερκινητικότητας, δυσλεξίας, δυσπραξίας, καθώς και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.  Τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων ήταν σημαντικά χαμηλά, σε μελέτες που έγιναν σε παιδιά με αυτιστικές διαταραχές.

 

Σύμφωνα με αρκετές μικρές μελέτες, τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν συμπτώματα που σχετίζονται τον αυτισμό, όπως η υπερκινητικότητα και η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, και να βελτιώσουν σημαντικά τη κοινωνικοποίηση του ατόμου με αυτισμό. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της παρορμητικότητας και της επιθετικότητας.

 

Αναφορές από γονείς παιδιών με αυτισμό, που λάμβαναν διατροφή καθώς και συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ω-3, μας πληροφορούν για σημαντική βελτίωση στη γενική υγεία, στη συγκέντρωση, στις συνήθειες του ύπνου, στις κινητικές δεξιότητες, στις γνωστικές δεξιότητες, την οπτική επαφή και τη κοινωνικότητα, καθώς και σημαντικές μειώσεις στην υπερκινητικότητα, την επιθετικότητα και την ευερεθιστότητα τους. Πιθανά ο μηχανισμός των ω-3, μπορεί να είναι η βελτίωση στη παραγωγή και την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου,  τη σεροτονίνη και  τη ντοπαμίνη.

 

Παρόλα αυτά, λόγω των λίγων επιστημονικών αναφορών για την αποτελεσματικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να γίνουν οι συστάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό αξιόπιστες.

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards