Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Πρόωρη Εφηβεία. Όταν μπαίνουμε από νωρίς στα... δύσκολα!

Τι είναι η πρόωρη εφηβεία; 
Κατά μέσο όρο, η εφηβεία αφορά τις ηλικίες 8-13 στα κορίτσια και 9-14 στα αγόρια. 

Με τον όρο «πρόωρη εφηβεία» εννοούμε αυτήν την καθόλα φυσιολογική διαδικασία, πριν το 7ο έτος ηλικίας, για τα κορίτσια και πριν το 9ο για τα αγόρια, η οποία συνοδεύεται από απότομη ανάπτυξη και οστική ωρίμανση, συνήθως για λόγους που δεν κατανοούμε (π.χ. ένα παιδί που παίρνει απότομα πολύ ύψος χωρίς να υπάρχει κληρονομικότητα). 

 

Τύποι πρόωρης εφηβείας:  


Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εφηβείας: Η κεντρική και η περιφερειακή 


Η κεντρική πρόωρη εφηβεία είναι η πιο συνήθης. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την φυσιολογική εφηβεία, αλλά συμβαίνει νωρίτερα. Η υπόφυση παίρνει εντολή να παράγει ορμόνες – γοναδοτροπίνες- οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν τις ωοθήκες και τους όρχεις να παράγουν τις δικές τους ορμόνες (τεστοστερόνη & οιστρογόνα). Οι τελευταίες αυτές ορμόνες είναι ο λόγος που το σώμα φέρει τις αλλαγές της εφηβείας (ανάπτυξη στήθους, τριχοφυΐα, κ.λπ.)  


Η περιφερειακή πρόωρη εφηβεία ή και «πρόωρη ψεύδο-εφηβεία» είναι μια διαφορετική και λιγότερο συνήθης κατάσταση: Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη ενεργοποιούν τα συμπτώματα αλλά ο εγκέφαλος και υπόφυση δεν έχουν καμία σχέση. Συνήθως το πρόβλημα κρύβεται τοπικά, στις ωοθήκες και στους όρχεις ή σε μια σοβαρή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα


Σημάδια πρόωρης εφηβείας:


Τα σημάδια πρόωρης και φυσιολογικής εφηβείας είναι παρόμοια. Η χρονική στιγμή είναι διαφορετική. 

 

Κορίτσια:

  • Ανάπτυξη στήθους (συνήθως το πρώτο σημάδι)
  • Περίοδος (συνήθως αρχίζει 2 με 3 χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια)
  • Απότομη ανάπτυξη 

Αγόρια

  • Ανάπτυξη όρχεων, πέους και οσχέου
  • Βραχνάδα της φωνής (συνήθως τελευταίο σημάδι εφηβείας)
  • Απότομη ανάπτυξη

Συσχετιζόμενοι Παράγοντες:  


•    Φύλο: Τα κορίτσια είναι 10 φορές πιο επιρρεπή στην κεντρική πρόωρη εφηβεία από ότι τα αγόρια. 


•    Γενετική: Η πρόωρη εφηβεία μπορεί να επηρεαστεί από γενετικές ανωμαλίες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις ορμόνες φύλου. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν γονιό, αδελφό, ή άλλο συγγενή, με παρόμοιες γενετικές ανωμαλίες. 


•    Παχυσαρκία: Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ακόμη η αιτία, έρευνες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με την αυξημένη πιθανότητα πρόωρης εφηβείας στα κορίτσια.  Το εύκολο πόρισμα είναι πως «φυσικά η εφηβεία θα έρθει νωρίτερα, αφού τα παιδιά μας τρώνε περισσότερο..» Σχετική όμως έρευνα σε παιδιά που ζουν στην Ευρώπη, έδειξε πως ναι μεν πολλά παιδιά γίνονται πιο βαριά, αλλά δεν έδειξε να μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία.  Άρα δεν έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα τροφών που καταναλώνεται αλλά με την ποιότητα.


•    Φυλή: Άγνωστο γιατί, αλλά κατά μέσο όρο, τα Αφρο-αμερικανικά κορίτσια ξεκινούν την εφηβεία ένα χρόνο πριν τα λευκά. Με τη σειρά της η πρόωρη εφηβεία, στη φυλή αυτή, ξεκινάει πριν το 6ο έτος της ηλικίας. 


•    Διεθνής Υιοθεσία: Ερευνητές παρουσίασαν μελέτη που παιδιά που έχουν υιοθετηθεί από άλλη χώρα – από αυτήν που ζουν, έχουν 10 – 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν πρόωρη ανάπτυξη. 


Τι να γνωρίζουν οι γονείς:


Ναι μεν ο ρόλος του γονέα είναι να ανησυχεί, για τα πάντα, αλλά η πρόωρη εφηβεία ακούγεται πιο σοβαρή από ότι είναι. Φυσικά τα όποια συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, ίσως και με επίσκεψη σε παιδο – ενδοκρινολόγο. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, καλό είναι να προετοιμάσουμε το παιδί συζητώντας για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα του. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει από τους γονείς ή ακόμη και με συμβουλευτική υποστήριξη. Τέλος η σωστή, εξατομικευμένη διατροφή και τα κατάλληλα φυσικά συμπληρώματα μπορούν  να προσφέρουν στον οργανισμό του παιδιού όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να το βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών που προκαλούν την πρόωρη εφηβεία. 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards