Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Έντερο – Ο δεύτερος εγκέφαλος

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ολόκληρη η ανθρώπινη ομοιόσταση ελέγχεται από δύο βασικά κέντρα: τον εγκέφαλο και το έντερο. 

Οι ψυχολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι και οι διαιτολόγοι θα μπορούσαν να πουν πολλά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε κάποιες άσχημες περιπτώσεις διάρροιας οι οποίες συνέβησαν ξαφνικά, χωρίς κάποια εμφανή συμπτώματα π.χ. πριν δώσουμε εξετάσεις, ή δυσκοιλιότητα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με παρατεταμένο στρες.


Πρωτύτερα, θεωρούσαμε ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα διεργασιών  του εγκεφάλου, ο οποίος δεν μπορεί να διαχειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται το έντερο είναι ένα πολύ καλά διαμορφωμένο νευρικό σύστημα. Αποτελείται από 100 εκατομμύρια νευρώνες  και μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, ρέει από το έντερο προς τον εγκέφαλο πάνω από το 90% των πληροφοριών ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση ρέει μόνο το 10%. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Εάν δεν ακολουθήσουμε τη συνηθισμένη προσέγγιση σχετικά με τις λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος, είναι εύκολο να βρούμε τη σωστή απάντηση.


Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις.


•    Ισχύει η ιδέα της ενστικτώδους διατροφής
•    Ποιόν ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του ανθρώπινου είδους οι γλυκές και οι πικρές γεύσεις;
•    Γιατί αντιδρούμε διαφορετικά σε ορισμένες τροφές, π.χ. κάποιοι ενθουσιάζονται με τη μυρωδιά του λίπους που υπάρχει στο λουκάνικο ενώ κάποιοι αηδιάζουν από αυτό;
•    Γιατί θεωρούνται καλύτερα τα φυσικά θρεπτικά συμπληρώματα διατροφής;
•    Γιατί δεν μας αρέσουν οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή μας και γιατί μπορεί να υποφέρουμε από διάρροιες κατά τη  διάρκεια ενός εξωτικού ταξιδιού;


Μπορούμε να κάνουμε και άλλες τέτοιου είδους ερωτήσεις, ωστόσο όλες τους θα έχουν ένα κοινό στοιχείο: τους στρεσογόνους παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση στο έντερό μας.


Το έντερο δίνει στον εγκέφαλο τα αποτελέσματα. Τότε και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η ψυχολογική μας κατάσταση και είτε έχουμε καλή διάθεση, είτε είμαστε δυστυχισμένοι ή μπορεί να έχουμε ακόμα και κατάθλιψη.

 

Τρυπτοφάνη και σεροτονίνη- «η ορμόνη της ευτυχίας»


Τον κυριότερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία τον έχει η τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βρίσκεται στο γάλα, στο βούτυρο, στο ψωμί, στο πλιγούρι κλπ. Και μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη. 


Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει το ρυθμό που περνούν τις πληροφορίες μεταξύ τους τα νεύρα.

Εφόσον δεν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών (τα γεύματά μας δηλαδή δεν περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες σε σχέση με υδατάνθρακες), η τρυπτοφάνη θα περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο και εκεί θα μετατραπεί στην «ορμόνη της ευτυχίας» κατά τη διάρκεια της ημέρας (σεροτονίνη) ή στην «ορμόνη του καλού ύπνου» κατά τη διάρκεια της νύχτας (μελατονίνη).


Ωστόσο αν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης π.χ. στο βραδινό μας τότε τη τρυπτοφάνη δεν θα μπορέσει να περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο σε σχέση με άλλα αμινοξέα. Όμως και η υπερβολική δόση σεροτονίνης στο αίμα μπλοκάρει την αφομοίωση του καλίου στα κόκαλα. Γι’ αυτό η δίαιτες που αποτελούνται από πολλές πρωτεΐνες μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση και κατάθλιψη. Άρα συμπεραίνουμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας.  

 

Η γλυκιά γεύση


Η γεύση επίσης είναι κάτι που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Η γλυκιά γεύση είναι η πιο σημαντική γιατί γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κάθε κυττάρου, ακόμα και των κυττάρων των νεύρων. «Το γλυκό φαγητό είναι καλό, το πικρό φαγητό είναι δηλητήριο» αυτός είναι ο πιο σύντομος και ο πιο απλός ορισμός της μεθόδου που χρησιμοποιούσαν για να βρουν φαγητό οι πρωτόγονοι άνθρωποι.

 

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής


Η αποτελεσματικότητα της αφομοίωσης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από το «νευρικό σύστημα του εντέρου». Όσο καλύτερα έχει παρασκευαστεί κάποια τροφή και όσο λιγότερο στρεσογόνα είναι για το έντερο, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να αφομοιωθεί και να χρησιμοποιηθεί. 


Το ίδιο ισχύει επίσης και για συμπληρώματα διατροφής. Αν είναι πραγματικά παρασκευασμένα με φυσικό τρόπο, ακόμη και μικρές δόσεις αρκούν και οι φυσιολογικές τους επιδράσεις είναι καταπληκτικές.


Η παρασκευή ενός φυσικού συμπληρώματος διατροφής μια ακριβή και δύσκολη διαδικασία, και δεν είναι πάντα δυνατή να πραγματοποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν κατ’ αναλογία τόσοι λίγοι παραγωγοί φυσικών συμπληρωμάτων σε σχέση με τον αριθμό των παραγωγών που φτιάχνουν συνθετικά συμπληρώματα.


Για να έχει αποτέλεσμα ένα τέτοιο συνθετικό προϊόν, θα πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, αλλά κάθε υπέρβαση είναι κακή για εσάς και τον οργανισμό σας!


Τι είναι αυτό που θέλει ο δεύτερος εγκέφαλος;


Σήμερα είναι ευρέως γνωστό, ότι η σωματική και η ψυχική μας κατάσταση εξαρτάται από το τι τρώμε. Ο εγκέφαλος και το έντερο είναι  σε συνεχή επαφή, περνώντας μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών μεταξύ τους. Πριν καταναλώσουμε οποιαδήποτε είδους τροφή για παράδειγμα ένα λουκάνικο, ένα καρότο, ή ένα σακουλάκι πατατάκια, παρακαλώ ας σκεφτούμε πώς αισθανθήκαμε στο παρελθόν αφού είχαμε καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή. 


Ας σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλός μας προτιμά να ακούει ένα είδος μουσικής από το βρυχηθμό της εκκίνησης ενός αεροπλάνου. Ομοίως, λοιπόν ο «δεύτερος εγκέφαλος» μας προτιμά τα φυσικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής από τα τεχνητά και επεξεργασμένα προϊόντα.


Σε τι βοηθάει το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών;


Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών μπορεί να σου προσφέρει τη γνώση των ατομικών αναγκών του σώματός σου να σου δώσει τη δυνατότητα να βρεις το σωστό τρόπο της συνειδητής διατροφής και των συμπληρωμάτων που χρειάζεσαι. Εφόσον κατέχεις αυτές τις πληροφορίες για τον οργανισμό σου θα μπορέσεις να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια, την κακή διάθεση, την  κατάθλιψη, τις αλλεργίες, τις κοινές ασθένειες κλπ. για πάντα.
  
 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards