Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Συμπληρώματα Διατροφής - φυσικά ή τεχνητά;

Ξέρουμε όμως τι συμπληρώματα να επιλέξουμε και ποιος είναι ο ρόλος τους στο σώμα μας;

Ότι παίρνουμε θρεπτικά παρασκευάσματα, με άλλα λόγια συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, αμινοξέα κλπ.,  καθημερινά για να συμπληρώσουμε τα κενά στη διατροφή μας είναι γεγονός. Ξέρουμε όμως τι συμπληρώματα  να επιλέξει κάποιος  και ποιος είναι ο ρόλος τους στο σώμα μας; Υπάρχει μια μεγάλη προσφορά διατροφικών συμπληρωμάτων στην αγορά, αλλά τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή τους; 

 

Γνωρίζεις ότι:

  • Σε πολλές συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει η ένδειξη «φυσικό προϊόν». Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν αυτό προέρχεται από τη φύση, αλλά ότι η συγκεκριμένη ουσία που περιέχεται βρίσκεται και σε φυσικά προϊόντα. Έτσι μπορεί να έχουμε ένα «φυσικό προϊόν» και να είναι συνθετικά παρασκευασμένο από υλικά όπως παράγωγα πετρελαίου και να ονομάζεται «φυσικό» επειδή η ουσία αυτή ανιχνεύεται και στην φύση.
  • Σε άλλες συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει η ένδειξη «φυσικό προϊόν» και το περιεχόμενο των ουσιών να προέρχεται  από φυσικά προϊόντα, αλλά μετά την επεξεργασία της δραστικής ουσίας να προκύπτει μια καθαρή χημική και όχι φυσική. Μ’ αυτό τον τρόπο χάνεται μέρος της δραστικότητας ή της ευεργετικότητας της και δρα όπως ακριβώς μια καθαρά φαρμακευτική ουσία. Εδώ θα θέλαμε ένα τονίσουμε ότι οι φυσικές ουσίες οφείλουν τα πλεονεκτήματα τους όχι μόνο στην καθαρά δραστική τους ουσία, αλλά σε πλήθος άλλων εξίσου δραστικών ουσιών που τις περιβάλουν όταν βρίσκονται στην φύση. Για τον λόγο αυτό, τα καθαρά φυσικά προϊόντα που δεν υφίστανται καμία επεξεργασία πριν την κατανάλωση τους, είναι κατά κανόνα και περισσότερο ευεργετικά. Ορισμένες εξαιρέσεις υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση διότι ουσίες καθαρά φυσικές μπορεί να είναι και επιβλαβείς για την υγεία.
  • Ενώ οι δραστικές ουσίες έχουν τον ίδιο χημικό τύπο είτε στα φυσικά και είτε στα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής, με τα πρώτα απορροφούνται κατά κανόνα καλύτερα από τον οργανισμό.

 

Επιλογή των συμπληρωμάτων

 

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν ποια συμπλήρωμα για να αγοράσουν με βάση την τιμή. Κάποιοι επιλέγουν τα φθηνότερα από αυτά, νομίζοντας ότι η μορφή του συμπληρώματος δεν έχει καμία σημασία. Άλλοι επιλέγουν τα πιο ακριβά από αυτά, νομίζοντας ότι είναι το καλύτερο. Ωστόσο, η τιμή δεν είναι ένα καλό κριτήριο.

 

Πριν αποφασίσετε πια είναι τα ιδανικά συμπληρώματα διατροφής για σας, θα πρέπει να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
•    Γιατί θέλετε να πάρετε συμπληρώματα;
•    Τι δόση και τη μορφή συμπληρώματος θέλετε να αγοράσετε;
•    Πόσο καιρό θα πρέπει να τα πάρετε;

 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πιο κοντά στη φύση, ο ανθρώπινος οργανισμός το αναγνωρίζει και το αφομοιώνει  πιο εύκολα. 
Υπάρχει παγκόσμια βιβλιογραφία για τα πλεονεκτήματα των φυσικών διατροφικών παρασκευασμάτων έναντι των συνθετικών. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των φυσικών και των συνθετικών συμπληρωμάτων διατροφής.


Φυσικά συμπληρώματα:

 

Δύσκολη και χρονοβόρα παραγωγή – Για να ληφθεί ένα συμπύκνωμα, εκχύλισμα, ή αφέψημα από τα τρόφιμα (φυτά, βότανα, ψάρια, κλπ) απαιτείται περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη καλλιέργεια και επεξεργασία του χρόνου. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν τεχνικές μαζικής παραγωγής.  Αυτό συχνά σχετίζεται με υψηλότερη τιμή του συμπληρώματος.
Εύκολη αφομοίωση – Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα σχηματίστηκε όταν ο Homo sapiens εμφανίστηκε στη Γη και δεν έχει αλλάξει από τότε. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι έτρωγαν ό, τι μεγάλωσε στη γη ή ό, τι κατάφεραν να κυνηγήσουν. Το πεπτικό σύστημα τους έχει μάθει να αναγνωρίζει και να αφομοιώνει αυτές τις ουσίες καλά.
Αυτό σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες με φυσική προέλευση είναι πολύ γνωστές στους υποδοχείς του πεπτικού μας συστήματος και μπορούν να αφομοιωθούν πολύ καλύτερα από αυτό.
Δεν έχουν παρενέργειες εάν λαμβάνονται σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις - Τα φυσικά συμπληρώματα που αναγνωρίζονται από το ανθρώπινο σώμα, καθώς και κάθε άλλη φυσική τροφή εάν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των παρασκευαστών δεν έχουν παρενέργειες.
Χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις, ως αποτέλεσμα της καλύτερης αφομοίωσης - τα επίπεδα αφομοίωση των φυσικών συμπληρωμάτων είναι πολύ υψηλότερη από εκείνα των συνθετικών.  Ως εκ τούτου, δεν χρειαζόμαστε υψηλές δόσεις.


Συνθετικά συμπληρώματα:


Εύκολη και γρήγορη παραγωγή – Οι συνθετικές χημικές ενώσεις μπορούν να παράγονται μαζικά σε εργαστήρια. Αυτό καθιστά τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής διαθέσιμα γρηγορότερα, σε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς και σε χαμηλότερες τιμές.
Χειρότερη αφομοίωση – Οι συνθετικές χημικές ενώσεις που παρέχονται στο σώμα μας αναγνωρίζονται από τους υποδοχείς του πεπτικού μας συστήματος ως ξένες ουσίες. Τα σώματά μας είναι σε θέση να αφομοιώσουν πολλές ενοχλητικές ουσίες, έτσι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και τα συνθετικά συμπληρώματα. Ωστόσο, τα επίπεδα αφομοίωσης ενός τέτοιου συμπληρώματος από το πεπτικό μας σύστημα είναι πολύ χαμηλά.
Συχνά συμπτώματα δυσανεξίας και πολλές παρενέργειες – Τα συνθετικά συμπληρώματα είναι χημικές ενώσεις που εμφανίστηκαν κατά τον 20ο αιώνα. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αναγνωρίζει τις φυσικές τροφές και για να αφομοιώσει τέτοιες ουσίες σωστά μπορεί να αντιδράσει με διάρροιες, πόνους στο στομάχι κλπ, τις γνωστές σε όλους μας παρενέργειες.
Λαμβάνοντας μεγάλες δόσεις - θα χρειαστούν μεγάλες δόσεις, επειδή το σώμα σας αφομοιώνει τα συνθετικά συμπληρώματα πολύ χειρότερα από ό, τι τα φυσικά.


Η BetterMe προσφέρει συμπληρώματα διατροφής που βασίζονται σε συμπυκνώματα φυτικής προέλευσης προσφέροντας όλα τα φυτοθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, με τη μεγαλύτερη δυνατή βιοδιαθεσιμότητα, για τη μέγιστη απορροφητικότητα από τον οργανισμό μας.
 

 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards