Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Κοιλιοκάκη και διατροφή

Μια ...ύπουλη ασθένεια.

Πονάει ανεξήγητα το στομάχι σου; Έχεις διάρροια και νιώθεις εξαντλημένος; Ίσως να υποφέρεις από κοιλιοκάκη, μια ασθένεια που προκαλείται όταν ο οργανισμός μας αντιδρά στις τροφές που περιέχουν γλουτένη. H δυσανεξία όμως στη γλουτένη αντιμετωπίζεται.

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση νόσος του πεπτικού συστήματος που καταστρέφει το λεπτό έντερο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.
Όσοι νοσούν από κοιλιοκάκη δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και τα συναφή δημητριακά.

 

Κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με δυσανεξία στη γλουτένη περιλαμβάνουν:
•    πεπτικές διαταραχές, όπως  αέρια, διάρροια, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
•    κόπωση
•    υποσιτισμός
•    δυσκολίες ύπνου

 

Πιστεύεται ότι εκτός από την όποια αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης του  κατεστραμμένου εντέρου, μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με βάση τις επιλογές της διατροφής και του τρόπου ζωής. 
Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να τρώνε επαρκείς ποσότητες μαγειρεμένων λαχανικών και ζωικών πρωτεϊνών, να λαμβάνουν απλά γεύματα (ένα ή δύο τροφές), και να μη πίνουν πολλά υγρά με τα γεύματα.  Αυτές είναι καλές επιλογές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στη μικρότερη δυνατή ζήτηση ώστε να μην εξαντλούν το έντερο. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεται το έντερο και να πραγματοποιούνται ασκήσεις με βαθιές  αναπνοές, ώστε να λειτουργήσουν ως  μασάζ στο πεπτικό και σε άλλα εσωτερικά όργανα.
Αυτές οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μπορεί να σε βοηθήσουν να διορθώσεις τη δυσανεξία στη γλουτένη, όταν συνδυάζονται με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης. Η διατροφική εξισορρόπηση προσπαθεί να ενισχύσει τη χημεία του σώματος και να την ανανεώσει. Ένα προσαρμοσμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που καθοδηγείται από το τεστ βιολογικού ιστού μαλλιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε  τις ανάγκες του σώματός σου και να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της βέλτιστης υγείας. 

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους είναι σε αυτή την κατάσταση:
•    Ξεκίνησε τη διατροφή διατηρώντας και τις συστάσεις για νερό, βοηθώντας έτσι τον εντερικό σωλήνα να ανέχεται καλύτερα τα συμπληρώματα.
•    Είναι επίσης ωφέλιμο να αρχίσεις ορισμένες από τις διαδικασίες αποτοξίνωσης, όπως κλύσματα καφέ, σάουνες και βαθιά αναπνοή, το συντομότερο δυνατό.
•    Μετά από μία εβδομάδα έως ένα μήνα, δοκίμασε να προσθέσεις EPA-DHA, βιταμίνη D αρχικά με μία δόση την ημέρα.
•    Μετά από μερικές ακόμα εβδομάδες, δοκίμασε να προσθέσεις το υπόλοιπο των συνιστώμενων συμπληρωμάτων, που έχουν προταθεί με βάση το

     τεστ βιολογικού ιστού μαλλιών.

 

Ξεκινώντας αργά είναι ένας καλός τρόπος για να διευκολύνεις το σώμα σου να έχει θρεπτική εξισορρόπηση και να επιτύχεις να καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ένα σωστά καθοδηγούμενο πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας στα τρόφιμα, τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες. 

 

Υποδείξεις της Ανάλυσης Βιολογικού Ιστού Μαλλιών

Κάποια στοιχεία που προέρχονται από πρότυπα ανάλυσης βιολογικού ιστού μαλλιών, που μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχές στο πεπτικό περιλαμβάνουν:
•    Όταν το επίπεδο του φωσφόρου είναι μικρότερο από 13 mg%, υποδεικνύει ενδεχομένως προβλήματα με την πέψη ή και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
•    Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και καλίου ή μια χαμηλή αναλογία νάτριου/καλίου δείχνουν συχνά μια ανεπάρκεια του υδροχλωρικού οξέος.
•    Τα πολύ χαμηλά επίπεδα μετάλλων που περιλαμβάνουν χαμηλούς ηλεκτρολύτες, μπορεί να υποδεικνύουν δυσαπορρόφηση και ίσως κοιλιοκάκη.
•    Μια αυξημένη αναλογία μαγνησίου/ασβεστίου δείχνει συχνά υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή, που συχνά συνοδεύεται από

     υπερβολική αύξηση της μαγιάς, την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και σίτου καθώς και άλλων δημητριακών στη διατροφή.


Γιατί είναι σημαντικό να εκτιμηθούν οι διατροφικές ελλείψεις στους ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με κοιλιόκακη;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν δεδομένη η απώλεια βάρους σε ασθενείς με κοιλιοκάκη λόγω των πεπτικών προβλημάτων. Παραδόξως όλο και πιο συχνά ασθενείς που παρουσιάζουν ασυνήθιστα ή ηπιότερα συμπτώματα συνήθως δεν έχουν απώλεια βάρους ακόμα και σε περιπτώσεις όπως της κόπωσης, της δυσκοιλιότητας και της διάτασης της κοιλίας. Προς έκπληξη κάποιων ερευνητών ενώ πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, πάνω από τα 2/3 των νέων ασθενών χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι, αντί του αναμενόμενου χαρακτηρισμού τους ως λιποβαρή μετά από μια περιορισμένη διατροφή.

 

Αυτή η μεταβλητότητα, καθιστά την ανάγκη της εκτίμησης της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη ακόμη πιο σημαντική. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από Ολλανδούς ερευνητές, σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα μέταλλο ή βιταμίνη, με περίπου 5 ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα πολλαπλών ελλείψεων. Επιπλέον, περίπου 1 στους 5 ασθενείς υποφέρει από υποσιτισμό, με τους περισσότερους από αυτούς να δείχνουν ακούσια απώλεια βάρους και χαμηλό ΔΜΣ(ΒΜΙ).


•    Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: Υπό κανονικές συνθήκες, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β2, Β6 και το φυλλικό οξύ,

     απορροφούνται γρήγορα καθώς ταξιδεύουν από το στομάχι προς το λεπτό έντερο. Δεδομένου ότι αυτή είναι η περιοχή που πλήττονται περισσότερο

     οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ελλείψεις σ’ αυτές τις βιταμίνες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στην έρευνα από το

     Άμστερνταμ αναφέρεται ότι περίπου 1 στους 7 ασθενείς πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 και 1 στους 5 ασθενείς πάσχουν από

     ανεπάρκεια φολικού οξέως και βιταμίνης Β2.
•    Λιποδιαλυτές βιταμίνες: Σε αντίθεση, τα σημάδια των ελλείψεων των λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε και D, χρειάζονται

     περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν, καθώς το σώμα μπορεί να τις αποθηκεύσει στα αποθέματα λίπους και τις χρησιμοποιήσει όταν χρειάζεται.

     Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι ένας φυσιολογικός ενήλικας που έχει επαρκή βιταμίνη Α μπορεί να αποθηκευτεί για διάρκεια  12-24 μηνών. Δεν αποτελεί

     έκπληξη, αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τους ολλανδούς επιστήμονες έδειξαν χαμηλότερη - αλλά όχι λιγότερο ανησυχητική - συχνότητα εμφάνισης

     ελλείψεων σε αυτό το είδος των βιταμινών, με λιγότερο από 1 στους 10 ασθενείς δείχνει σημάδια έλλειψης των λιποδιαλυτών βιταμινών κατά τη

     στιγμή της διάγνωση.
•    Ανεπάρκεια μετάλλων: Επίσης, είναι γνωστό ότι σε ασθενείς με κοιλιοκάκη οι ελλείψεις σε ανόργανες ουσίες, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος ελλείψεις,

     επηρεάζουν περίπου το ήμισυ των πρόσφατα διαγνωσθέντων ασθενών.


Η απάντηση, στα πιο πάνω, είναι μια εκτεταμένη διατροφική αξιολόγηση κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

 

Οι εν λόγω βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, παίζουν βασικούς ρόλους για να διατηρηθούν οι κανονικές μεταβολικές διαδικασίες, η κυτταρική ανάπτυξη και η διαφοροποίηση. Για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη, ο κίνδυνος των μακροπρόθεσμων συνεπειών για την υγεία τους, μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή ανησυχία, όπως για παράδειγμα, η αναιμία που προκαλείται από την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, ο υψηλός κίνδυνος καταγμάτων λόγω των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D ή οι αλλοιώσεις του δέρματος ως συνέπεια της έλλειψης ψευδαργύρου.
Το γεγονός αυτό με τις διατροφικές ελλείψεις να είναι παρούσες κατά την διάρκεια της διάγνωσης, οδήγησαν τους Ολλανδούς επιστήμονες να συστήσουν μια εκτεταμένη διατροφική αξιολόγηση που πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των ασθενών με κοιλιοκάκη, συμπεριλαμβανομένων της συνεχούς αξιολόγησης του σωματικού τους βάρους και της διατροφικής τους κατάστασης μέχρι να επιτευχθεί η υγιής διατροφική ισορροπία.


Κάνε σήμερα το πρώτο σου βήμα προς την καλύτερη υγεία!

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards