Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι υγιής;

Μια μελέτη διαπιστώνει ότι είναι εκτεθειμένοι σε διπλάσια ποσότητα αρσενικού και υδραργύρου, όσοι κάνουν δίαιτα χωρίς γλουτένη και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για όσους επιλέγουν να τρώνε τέτοιες τροφές.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη (gluten free) τα τελευταία χρόνια έχουν απογειωθεί.

 

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι, όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν τέτοιου είδους δίαιτα χωρίς να έχουν κάποιο αποδεδειγμένο πρόβλημα (πχ. κοιλιοκάκη κ.α.) εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα δύο τοξικών μετάλλων. Στο αρσενικό και τον υδράργυρο.


Οι υπερβολικές ποσότητες των δύο τοξικών μετάλλων στον οργανισμό μας μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και νευρολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με μία έκθεση Αμερικανικού περιοδικού Επιδημιολογίας.
  
Έτσι λοιπόν οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όσοι δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια δεν υπάρχει ανάγκη να καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη.

 

Η έρευνα έδειξε ότι το 25% των Αμερικανών και το 13% των Βρετανών καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, δίχως να υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος.

 

Τι συμβαίνει;

 

Συνήθως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιχέουν ριζάλευρο ως υποκατάστατο του σίτου και του κριθαριού.
Το ρύζι είναι γνωστό ότι βιοσυσσώρευει ορισμένα τοξικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού και υδραργύρου από τα λιπάσματα, το έδαφος ή το νερό, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην υγεία των δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύζι.
Μάλιστα το καστανό ρύζι έχει υψηλότερα επίπεδα, επειδή το αρσενικό βρίσκεται στην εξωτερική επικάλυψη ή πίτουρο, το οποίο αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης για την παραγωγή λευκού ρυζιού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Illinois ανέφεραν ότι από τη δειγματοληψία ούρων που έκαναν σε ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού στα ούρα τους, και βρήκαν τα επίπεδα των τοξικών μετάλλων ήταν σχεδόν διπλάσια, ενώ τα ίχνη υδραργύρου ήταν σχεδόν 70 τοις εκατό μεγαλύτερα από εκείνους που περιορίζονταν σε δίαιτα χωρίς γλουτένη.

 

Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση των δύο μετάλλων και να μην υπεκαταναλώνουμε ρύζι.

 

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων σε σχέση με ανάλογη εξέταση που γίνεται στο αίμα και στα ούρα. Εάν δεν ανιχνευτούν και απομακρυνθούν με κατάλληλες αγωγές έγκαιρα τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη διαταραχή στην υγεία μας.
 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards