Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με τη παχυσαρκία;

Ὀσοι υποφέρουν από μακρόχρονο στρες, μπορεί να έχουν αυξημένη τάση για παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μακροχρόνιο στρες, μπορεί  να είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του University College of London.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τεστ βιολογικού ιστού μαλλιών, για να βρουν τα επίπεδα της κορτιζόλης  στα μαλλιά. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την αντίδραση του οργανισμού μας στο στρες.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, δείχνοντας ότι η έκθεση ανθρώπων για μεγάλη χρονική διάρκεια σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης  συνδέεται με ανθρώπους που έχουν υπερβολικό βάρος.

 

Η παχυσαρκία είναι σήμερα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μια σειράς χρόνιων προβλημάτων υγείας. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο γιατί κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται με το βάρος τους, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι εύκολο να μείνουν  λεπτοί, αποδίδοντας συχνά το πρόβλημα είτε σε γονίδια ή σε συνθήκες υγείας, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς.

 

Το άγχος είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας κινδύνου και έχει προσελκύσει την προσοχή της έρευνας. Έτσι λοιπόν άνθρωποι υπό συνθήκες χρόνιου στρες, αναφέρουν υπερκατανάλωση τροφής και την «άνεση» σε κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Και επειδή η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και την αποθήκευση λίπους, υπάρχουν αληθοφανείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από μια πιθανή σύνδεση μεταξύ άγχους και προσθήκης βάρους.

 

Σε προηγούμενες μελέτες που εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της παχυσαρκίας, στηρίχθηκαν κυρίως από μετρήσεις της ορμόνης στο αίμα, σάλιο ή τα ούρα που μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και άλλους παράγοντες . Αυτές οι μελέτες απέτυχαν να συλλάβουν τα επίπεδα κορτιζόλης μακροπρόθεσμα.

 

Στην νέα έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες που ήταν μέρος μιας διαχρονικής έρευνας για τη γήρανση στην Αγγλία, λαμβάνοντας τα δεδομένα για μια περίοδο 4 ετών.

 

Οι ερευνητές πήραν δείγμα 2 εκ. από τα μαλλιά του κάθε συμμετέχοντα, κόβοντας τα όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στο κρανίο τους. Αυτό αντιπροσώπευε την ανάπτυξη των μαλλιών περίπου 2 μηνών μαζί με τα σχετικά συσσωρευμένα επίπεδα της κορτιζόλης. Κατόπιν εξέτασαν  το βάρος των συμμετεχόντων, το δείκτη μάζας του σώματος τους και τη περίμετρο της μέσης τους, για να βρουν πώς η κορτιζόλης στα μαλλιά σχετίζονται με την επιμονή της παχυσαρκίας στη πάροδο του χρόνου.

 

Έτσι βρήκαν ότι στη περίοδο των 4 ετών, όσοι είχαν πιο επίμονη παχυσαρκία είχαν και υψηλότερες μετρήσεις κορτιζόλης στα μαλλιά τους, από εκείνους των οποίων το βάρος είχε διακυμάνσεις ή εκείνων που είχαν υγιές βάρος.

 

Η Δρ. S. Jackson του Τμ. Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας   του University College of London ανέφερε:

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν συνεπή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα της παχυσαρκίας. Οι δε άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά, τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερες μετρήσεις  μέσης, που είναι σημαντικό, διότι μεταφέρουν το περιττό λίπος γύρω από την κοιλιά που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη, και πρόωρο θάνατο.»
Επίσης ανέφερε:
«Γιατί χρησιμοποιήσαμε  τα μαλλιά στη μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης; 
Οι προηγούμενες μελέτες που εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της παχυσαρκίας, είχαν στηριχθεί κυρίως σε μετρήσεις της ορμόνης στο αίμα, το σάλιο ή τα ούρα, και τα αποτελέσματα τους ποίκιλαν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και άλλους "περιστασιακούς παράγοντες», όπως η δίαιτα ή κάποια ασθένεια. Επειδή αυτές οι μέθοδοι δίνουν πολύ βραχυπρόθεσμη εικόνα για τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου, οι μελέτες αυτές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του μακροχρόνιου στρες. Η διάκριση μεταξύ βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου στρες είναι σημαντική, διότι η μεν πρώτη θεωρείται ότι χρησιμεύει προστατευτικά στο σώμα ενώ η δεύτερη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για αυτό. Η κορτιζόλη στα μαλλιά είναι μια νέα σχετικά μέθοδος που προσφέρει μια κατάλληλη και εύκολη αξιολόγηση των μακροχρόνιων συγκεντρώσεων σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, στον τομέα της έρευνας για το βάρος και μπορεί συνεπώς να βοηθήσει στην περαιτέρω  κατανόηση αυτού του τομέα.»


Στη μελέτη υπήρχαν περιορισμοί, επειδή τα δεδομένα προήλθαν κυρίως από μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό, όπου τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες. Δεν είναι σήμερα γνωστό κατά πόσο τα χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης είναι η αιτία ή η συνέπεια της παχυσαρκίας.

 

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο βιολογικό ιστό των μαλλιών προσφέρουν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πηγές

https://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0217/230217-long-term-stress-linked-to-obesity

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21733/full

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards