Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

8 πιθανές ελλείψεις της χορτοφαγικής διατροφής

Δες ποιες είναι οι θρεπτικές ουσίες που οι χορτοφάγοι πρέπει να προσέξουν

Μια ισορροπημένη διατροφή με τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης, βοηθά στην αποτροπή και πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών και αυξάνει το μέσο όρο ζωής σημαντικά.


Η  χορτοφαγική διατροφή είναι μια διατροφική συμπεριφορά, στην οποία έχει αποκλειστεί η κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρέατος και των υποπροϊόντων τους, ενώ πιο αυστηρές μορφές της αποκλείουν τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια.

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα άτομα ασπάζονται τις αρχές της χορτοφαγίας, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής 
Λέγεται από πολλούς ότι η χορτοφαγική διατροφή ενδέχεται να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αποτελείται από προϊόντα της φύσης. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η φύση μπορεί να έχει μεριμνήσει για την επαρκή θρέψη μας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό όπως φαίνεται.

 

Η διατροφή χωρίς κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανά μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών(βιταμινών και μετάλλων)

 

Παρά όμως τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος, το ασβέστιο, βιταμίνη D, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, και η βιταμίνη Β12, ωστόσο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

 

Ποιες είναι οι πιθανές ελλείψεις αν είμαστε χορτοφάγοι;

 

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες λαμβάνουν μέρος σε πολλές διεργασίες στον οργανισμό μας. Κάθε πρωτεΐνη αποτελείται από πολλά μόρια που ονομάζονται αμινοξέα. Σχεδόν τα μισά αμινοξέα δεν μπορών να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει να τα προσλάβουμε από τις τροφές. Τα αμινοξέα που μπορούμε να πάρουμε από τις τροφές μπορούν όλα να προσληφθούν από τις ζωικές τροφές, γεγονός που δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις φυτικές τροφές. 
Η πλειονότητα των χορτοφάγων καλύπτει της ανάγκες της σε πρωτεΐνη.

 

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 είναι λιπαρά οξέα με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό όπως η καλή λειτουργία των κυττάρων και η προστασία από πληθώρα παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά. Τα βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε θαλασσινά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

 

Σίδηρος

Ο βασικός ρόλος του σιδήρου είναι η μεταφορά οξυγόνου από άκρη σε άκρη στο σώμα μας Ο οργανισμός απορροφά περισσότερο τον σίδηρο των ζωικών τροφίμων. Είναι σημαντικό να προστεθεί στα φυτικά τρόφιμα που τον περιέχουν και κάποια πηγή βιταμίνης C  για να αυξηθεί η απορρόφησή του. Είναι απαραίτητο ένας χορτοφάγος να παρακολουθεί τα επίπεδα σιδήρου του. Η έλλειψη του σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενία και αναιμία.


Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των μυών. Όσοι κάνουν χορτοφαγική διατροφή και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια, συνήθως δεν καλύπτουν με επάρκεια,  το απαραίτητο για την ανάπτυξη και διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών ασβέστιο, από τη διατροφή τους.

 

Βιταμίνη D

Για το καλύτερο μεταβολισμό του ασβεστίου, σε όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή είναι απαραίτητη η συμβολή της βιταμίνης D που είναι κυρίως στα ψάρια και το γάλα, αλλά την συνθέτει και ο οργανισμός μας όταν το σώμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. 
Σε άτομα με αυστηρή χορτοφαγική διατροφή υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D.

 

Ιώδιο

Για τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι απαραίτητο το ιώδιο. Πολλές χορτοφαγικές διατροφές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα τρόφιμα σόγιας για την πρωτεΐνη. Η  κατανάλωση πολλών τροφών με βάση τη σόγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του θυρεοειδούς γιατί η πρόσληψη ιωδίου είναι ανύπαρκτη.

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι το στοιχείο που η ανεπάρκειά του συνεπάγεται πτώση του ανοσοποιητικού, του αναπαραγωγικού και του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και συναισθηματικές διαταραχές. Καθώς απαντάται κυρίως στο κρ’΄εας, η έλλειψή του στους χορτοφάγους δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για την απορρόφηση του.

 

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα, και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρείται έλλειψή της σε χορτοφάγους. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη της βιταμίνης Β12 κρύβει την επάρκεια μίας άλλης βιταμίνης, του φυλλικού οξέος, Και οι δυο βιταμίνες σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε βαθμό που η έλλειψή τους να συνεπάγεται σοβαρή αναιμία.

 

Ένα χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας αρκεί να εξασφαλίσετε ισορροπία, ασφάλεια και ευκολία στην εφαρμογή του.


Για την πληρέστερη κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών, ίσως θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

 

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) αξιολογεί την εξατομικευμένη διατροφική κατάσταση του οργανισμού και εντοπίζει τις ελλείψεις ή τα πλεονάσματα των ιχνοστοιχείων του. Με την τόσο εύκολη και αναίμακτη αυτή μέθοδο, εντοπίζονται οι βιοχημικές διαταραχές των ιχνοστοιχείων, και μπορούν να συστηθούν και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το κάθε ένα ατομικά.

 

Βιβλιογραφία:

1. Today’s Dietitian. Sharon Palmer .No Meat, No Problem — Vegetarian Diets Can Support
     Optimal Health for Infants and Children. Vol. 12 No. 3 P. 28
2. Vegetarian Society. Fact Sheets. - https://www.vegsoc.org/factsheets
3. Mayo Clinic. Healthy Living. Published June 2012. 
    https://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/vegetarian-diet/art-20046446?pg=2
4. The Vegetarian Resource Group. Veganism in a Nutshell.
     https://www.vrg.org/nutshell/vegan.htm#zinc
5. Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association. Position of the American Dietetic
     Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards