Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Ο Βιολογικός Ιστός Μαλλιών μπορεί να δείξει τον κίνδυνο εμφράγματος;

Ο βιολογικός ιστός μαλλιών ως δείκτης μέτρησης του μακροχρονίου stress, βοηθά στην πρόβλεψη για το κίνδυνο εμφράγματος

Ο βιολογικός ιστός μαλλιών ενδέχεται να αποτελεί ένα αξιόπιστο δείκτη μέτρησης του μακροχρονίου stress και να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη, μήνες πριν για το αν κάποιος κινδυνεύει από έμφραγμα.


Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανίχνευση των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης του stress, στο βιολογικό ιστό των μαλλιών,  η οποία μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για επικείμενο έμφραγμα, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν συμβεί αυτό.


Συνήθως, η ποσότητα της κορτιζόλης μετριέται στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο, όμως το αποτέλεσμα δείχνει την «εικόνα» του επίπεδό της κατά τις τελευταίες ώρες ή μέρες, και επομένως δεν αντανακλά το επίπεδο του συσσωρευμένου μακροχρόνιου στρες.


Μία μελέτη που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η κορτιζόλη μπορεί να δώσει καλύτερη εικόνα σε βάθος χρόνου, εάν μετρηθεί στο βιολογικό ιστό μαλλιών.


Μελετήθηκαν πενήντα δύο άνδρες ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος και έκαναν σύγκριση το βιολογικό ιστό των μαλλιών με άνδρες που δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.


Οσοι ήταν καρδιοπαθείς βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.


Κατά μέσο όρο μια τρίχα μεγαλώνει ένα εκατοστό το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο βιολογικός ιστός μαλλιών 3cm μπορεί να δώσει εικόνα για τη συσσώρευση στρες σε αντίστοιχο σε μήνες χρονικό διάστημα, δηλαδή ένα τρίμηνο.


Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο βιολογικό ιστό των μαλλιών προσφέρουν μια νέα μέθοδο πρόβλεψης
.
Πηγές
https://www.onmed.gr/ygeia/story/352198/pote-ta-mallia-deixnoyn-ton-kindyno-emfragmatos?v11
https://www.highlighthealth.com/cardiovascular-disorders/hair-cortisol-as-a-predictive-biomarker-for-heart-attack/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/10253890.2010.511352
https://ir.lib.uwo.ca/cgi/viewcontent.cgi?article=3402&context=etd

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards