Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Το Ασβέστιο & η βιταμίνη D κατά της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο πιθανά συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου της πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, όσες γυναίκες έχουν αυξημένο ασβέστιο και υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, μπορεί να αποφύγουν την πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

Όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας (American Journal of Clinical Nutrition), από τους ερευνητές των πανεπιστημίων University of Massachusetts Amherst  και Harvard, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Alexandra C Purdue-Smithe, αναλύθηκαν δεδομένα σχεδόν 117.000 γυναίκες  νοσοκόμες σε ηλικίες από 25 έως 42 ετών σε βάθος χρόνου που ξεπερνά την 20ετία.

 

Όσες λοιπόν ελάμβαναν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 45 ετών), ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Τα γαλακτοκομικά θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες, μπρόκολο κα.). Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αυγού κ.ά.

 

Με βάση την ανάλυση που έγινε και λόγω του μικρού δείγματος γυναικών που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής είτε ασβεστίου είτε βιταμίνης D,  δεν υπήρξε σχέση μεταξύ του κινδύνου πρόωρης εμμηνόπαυσης και συμπληρωμάτων. Υποθέτουν δε ότι κάποιο άλλο συστατικό που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D μπορεί να είναι υπεύθυνο για αυτή τη σχέση. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τις συνήθειες έκθεσης στον ήλιο των συμμετεχόντων, γεγονός που μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την επίπτωση της πρώιμης εμφάνισης της εμμηνόπαυσης.

 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης και άλλους παράγοντες όπως η πρόσληψη πρωτεϊνών βιταμινών, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.

 

Το φαινόμενο της πρόωρης εμμηνόπαυσης απαντάται στο 10% των γυναικών στις δυτικές χώρες, και συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και άνοιας. Οι ελλείψεις ασβεστίου και βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με σύνδρομα όπως των πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση κ.ά.

 

Καθώς επισημάνθηκε από τους ερευνητές επειδή όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδιά πολλές φορές περιμένοντας έως τα 40 τους και με δεδομένο ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά στην τελευταία 10ετία πριν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να αποφύγουν την πρόωρη εμμηνόπαυση με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής.

 

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες για να εντοπίσει τη σχέση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D και της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
 

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition - https://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/05/10/ajcn.116.145607.abstract

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards