Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου στην καρδιά;

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τα καρδιαγγειακά νοσήματα αγγίζουν το 1/3 των θανατηφόρων αιτίων.

Για να αποφευχθούν τα εμφράγματα και για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος δύο είναι τα βασικότερα βήματα : η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιούσαν τα Imperial College London και το UCL (University College London), ο σίδηρος πιθανά φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, ενώ η έλλειψή του πιθανά οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (στεφανιαία αρτηριοπάθεια)

 

Οι ερευνητές στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας εστίασαν στον σίδηρο, ώστε να εξετάσουν το πώς επηρεάζει η επάρκεια ή η έλλειψή του σιδήρου τον οργανισμό μας, στην πιθανή εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, που είναι και η συνηθέστερη καρδιαγγειακή νόσος.

 

Η στεφανιαία νόσος είναι συχνά αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας, όπου παρατηρείται διακοπή ή μείωση της παροχής αίματος προς την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει στη στηθάγχη ή στο έμφραγμα.

 

Στη συγκεκριμένη δε έρευνα, προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση σιδήρου και καρδιαγγειακής υγείας, οι ερευνητές στράφηκαν στο DNA καθώς οι πληροφορίες που μας δίνει δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες διαβίωσης ενός ανθρώπου, το εισόδημα του, η μόρφωση του και οι καθημερινές του συνήθειες).

 

Τα αποτελέσματα των εν λόγω αναλύσεων επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.


Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να δοκιμάσουν κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών στεφανιαίας νόσου.

 

Αναφέρεται δε από τους ερευνητές ότι : «Όπως παρέχεται στατίνη σε κάποιον με υψηλή χοληστερόλη, έτσι θα μπορούμε ίσως θα μπορεί να παρέχεται  συμπλήρωμα σιδήρου για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος»

 

Πηγή; atvb.ahajournals.org/content/early/2017/07/06/ATVBAHA.117.309757

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards