Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Πόσο επικίνδυνη είναι η διαταραχή του φωσφόρου;

Ο φώσφορος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τη διατήρηση της ζωής του ανθρώπου.

Ο φώσφορος υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, και συναντάται πιο πλούσιος στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια. Φώσφορο περιέχουν και όλοι οι σπόροι (δημητριακά, καρύδια, φασόλια, μπιζέλια). Από τους σπόρους απορροφάται περίπου η μισή ποσότητα που περιέχουν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Τόσο η διατροφή όσο και η δράση της παραθορμόνης (ορμόνη των παραθυρεοειδών αδένων) είναι βασικοί ρυθμιστές του μεταβολισμού του φωσφόρου.
 
Ο μεταβολισμός του φωσφόρου επηρεάζεται από διάφορα νοσήματα και φάρμακα. Όταν τα επίπεδα του ελαττώνονται στο αίμα, έχουμε υποφωσφαταιμία και τα επίπεδα του αυξάνονται έχουμε υπερφωσφαταιμία. Η διαταραχή του φωσφόρου στο αίμα προκαλείται από πολλά παθολογικά νοσήματα και παράγοντες.

Η αύξηση του προκαλείται από διαβητική οξέωση, υποπαραθυρεοειδισμός, ηπατικά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, υπερβιταμίνωση D και ορισμένα καθαρτικά

Η δε μείωση του προκαλείται εξαιτίας του αλκοολισμού, του υπερπαραθυρεοειδισμού, της κακής διατροφής, νεφρικών νοσημάτων με διαταραγμένη απέκκριση (σύνδρομο Fanconi), και της δυσαπορρόφησης. 
 
Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φώσφορο για τον ενήλικα ανέρχονται σε 700mg την ημέρα.

 

Συμπτώματα ανεπάρκειας

 

Τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης του φωσφόρου είναι:
– Απώλεια της όρεξης
– Κόπωση
– Ακανόνιστη αναπνοή
– Ανησυχία
– Πόνος στα οστά και ευθραυστότητα
– Δυσκαμψία αρθρώσεων
– Ευερεθιστότητα
– Μούδιασμα
– Αδυναμία
– Διαταραχές βάρους
– Επιβράδυνση της ανάπτυξης στα παιδιά.

 

Τι προκαλεί η υπερβολική πρόσληψη

 

Η πρόσληψη φωσφόρου πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την πρόσληψη ασβεστίου. Όταν η πρόσληψη του ενός από τα δύο μέταλλα αυξάνεται, τότε η απορρόφηση του άλλου μειώνεται, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν γαστρεντερικές διαταραχές.
Σημειώνεται ότι σε άτομα που ήδη προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, η υπερπρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου (περισσότερο από 1-1,5 γραμμάριο ημερησίως), επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και προκαλεί υποασβεστιαιμία και δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards