Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Πόσο επικίνδυνος είναι ο υδράργυρος;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τοξικότητας του υδραργύρου στον άνθρωπο;

Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη, ωστόσο κλινικά σημαντική, ιατρική κατάσταση. Εάν η θεραπευτική προσέγγιση της τοξικότητας δεν αναγνωριστεί ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και σε μερικές περιπτώσεις να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

 

Μεταξύ των πιο κοινών βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται σε οξείες ή και χρόνιες καταστάσεις συμπεριλαμβάνεται ο υδράργυρος.

 

Ο υδράργυρος ( Hg) είναι ένα βαρύ μέταλλο και  οι ενώσεις του είναι  ιδιαίτερα  τοξικές.  Σε υψηλές  δόσεις  μπορεί  να  είναι  για τους  ανθρώπους  θανατηφόρος,  ενώ  σε σχετικά  χαμηλές δόσεις  μπορεί να  δημιουργήσει σοβαρές  αρνητικές  νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις.  Επίσης μπορεί να δημιουργήσει πιθανή βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό, το ανοσολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.  
Όταν ο υδράργυρος απελευθερωθεί στο περιβάλλον, μέρος του εξατμίζεται στον αέρα και μέσω της αναπνοής μας εισέρχεται στον ανθρώπινο  οργανισμό.
Στις τοξικές επιδράσεις του υδραργύρου περιλαμβάνονται οι βλάβες του εγκεφάλου, των νεφρών και των πνευμόνων. Στην περίπτωση δε της δηλητηρίασης από υδράργυρο μπορεί ο παθών να οδηγηθεί  σε διάφορες αρρώστιες, όπως ακροδυνία (ρόδινη ασθένεια), σύνδρομο Hunter-Russell  και ασθένεια Minamata.

 

Στα συμπτώματα, συνήθως, περιλαμβάνονται οι αισθητηριακές διαταραχές (όρασης, ακοής, ομιλίας), η διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού. Ανάλογα δε με από τη μορφή του υδράργυρου, τη δόση, και τη διάρκεια της έκθεσης, εξαρτάται το ποια όργανα θα προσβληθούν καθώς και η ένταση των συμπτωμάτων.
 
Οι τρόποι με τους οποίους εκτιθέμεθα στον υδράργυρο μπορεί να είναι:

 

•    Η αναπνοή μολυσμένου αέρα.
•    Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υπολείμματα υδραργύρου από την επεξεργασία, όπως μπορεί να συμβεί στο σιρόπι καλαμποκιού με

     ψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζη.
•    Η έκθεση σε ατμούς υδραργύρου, όπως για παράδειγμα τα οδοντιατρικά αμαλγάματα.
•    Η ακατάλληλη χρήση ή διάθεση του υδραργύρου που περιέχεται σε αντικείμενα ή όργανα, όπως είναι οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες φθορισμού.
•    Κάποιες από τις δραστηριότητες του ανθρώπου μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με τον υδράργυρο, όπως τα εργοστάσια άνθρακα

     τα οποία εκπέμπουν περίπου το ήμισυ tης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από υδράργυρο.
•    Η τροφική αλυσίδα λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να τον επεξεργαστεί και να τον καταστρέψει. Εντοπίζεται κυρίως σε ψάρια (μεγάλα ψάρια,

     όπως ο τόνος και ο ξιφίας περιέχουν sαφώς μεγαλύτερες ποσότητες οργανικού υδραργύρου), σε ζώα φάρμας και συχνά εντοπίζεται σε διάφορα

     προϊόντα όπως στο επεξεργασμένο σιτάρι και στο επιφανειακό αλάτι, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πηγές φρέσκου νερού.

 

Ο υδράργυρος ( Hg) είναι ένα βαρύ μέταλλο που απαντάται σε τρεις μορφές. Το  στοιχειακό υδράργυρο, τον  ανόργανο υδράργυρο και τον οργανικό υδράργυρο (Μεθυλυδράργυρος).

 

Η θεραπεία εξαρτάται από την μορφή του υδραργύρου που προκάλεσε τη δηλητηρίαση, την σοβαρότητα της δηλητηρίασης και από το αν είναι οξεία ή χρόνια.

 

Αρχικά πρέπει να γίνει απομάκρυνση του ασθενή από τη πηγή έκθεσης. Αν η έκθεση  είναι σοβαρή τότε πιθανό ο γιατρός να αποφασίσει να χορηγήσει κάποια χημική ένωση για να δεσμεύσει τον υδράργυρο και να τον αποβάλει.  Αυτή η χημική ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δηλητηρίαση από στοιχειακό ή ανόργανο υδράργυρο, ενώ σε περίπτωση δηλητηρίασης από οργανικό υδράργυρο, δεν ενδείκνυται η χορήγηση της.

 

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) θεωρείται μια αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων σε σχέση με ανάλογη εξέταση που γίνεται στο αίμα και στα ούρα. 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards