Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Υπάρχει ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε βρέφη και σε ηλικιωμένους;

Πόσο σημαντική είναι η έλλειψη ψευδαργύρου στις ηλικίες από 0-4 ετών και 80 και άνω;

Η σημασία του ψευδαργύρου για την ανθρώπινη υγεία έχει περιγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σήμερα δεν δίνεται η σωστή βαρύτητα της έλλειψης του, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Οι Yasuda H και Tsutsui T έκαναν μία μελέτη στην Ιαπωνία για την εκτίμηση της ποσότητας ψευδαργύρου στα μαλλιά σε 28.414 άτομα (18.812 γυναίκες και 9.612 άνδρες). Διαπιστώθηκε λοιπόν  ότι 1.754 άτομα (6,17%) είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο (86,3 ppm) από την τιμή αναφοράς. Συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων και παιδιών (20% ή περισσότερο) βρέθηκε να έχει οριακή έως σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

 

Από το δείγμα δε, παρατηρήθηκε η χαμηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου 9,7 ppm σε μια 51χρονη γυναίκα. Αυτή η συγκέντρωση ήταν περίπου 1/13 του μέσου επιπέδου αναφοράς.

 

Η συχνότητα εμφάνισης της ανεπάρκειας του ψευδαργύρου στους ενήλικες, αυξήθηκε με την ηλικία. Σε ηλικία ογδόντα ετών, η περιεκτικότητα σε μαλλί ψευδαργύρου ήταν 19,7% της τιμής αναφοράς, ενώ σε ηλικία ενενήντα ετών έφτασε μόλις 3,4%. Το ποσοστό ανεπάρκειας ψευδαργύρου σε παιδιά με ηλικίες από 0-4 ετών ήταν 36,5% για τα αρσενικά και 47,3% για τα θηλυκά.

 

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητοι στην έλλειψη ψευδαργύρου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η περιεκτικότητα του ψευδαργύρου στα μαλλιά και η κατάλληλη πρόληψη σε ελλείψεις αυτού του στοιχείου.

 

Η σωστή ποσότητα ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για την κανονική ανθρώπινη ανάπτυξη, την υγεία και τη μακροζωία. Η πρόσληψη του ψευδαργύρου πρέπει να γίνεται μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Σε περίπτωση δε συμπληρωματικής χορήγησης, το ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι στα 15mg, όσο και η ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση), ενώ οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται σε ειδικές καταστάσεις όπως στην εγκυμοσύνη.

 

Με το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) μπορούμε να εντοπίσουμε την έλλειψη σε ψευδάργυρο. Είναι μία εύκολη και αναίμακτη μέθοδος, όπου εντοπίζονται οι βιοχημικές διαταραχές των ιχνοστοιχείων, και μπορούν να συστηθούν και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το κάθε ένα ατομικά.

 

Πηγή: Infants and elderlies are susceptible to zinc deficiency. Yasuda H., Tsutsui T. 
 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards