Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Αυτισμός: Μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης του με λήψη βιταμινών στην εγκυμοσύνη

Η λήψη μίας πολυβιταμίνης την ημέρα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προστατέψει τα παιδιά από ενδεχόμενες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry, όσες γυναίκες λαμβάνουν φυλλικό οξύ (ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9) και/ή συμπληρώματα βιταμινών πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εμφανίσουν αυτιστικές διαταραχές.

 

Η σημασία για τη δημόσια υγεία αυτής της έρευνας είναι σημαντική, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Stephen Levine, PhD και Arad Kodesh, MD από το University of Haifa και τον Alexander Viktorin, PhD από το Mount Sinai, New York και το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet, Stockholm.

 

Στην έρευνα αυτή,  χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα 45.300 παιδιών από ασφαλιστικό ταμείο του Ισραήλ, όπου εκεί καταχωρείται υποχρεωτικά και η πώληση βιταμινών.

 

Τα παιδιά αυτά διαγνώστηκαν με αυτιστικές διαταραχές, σε σύγκριση με μία ομάδα αναφοράς που επελέγη τυχαία.

 

Τα συμπληρώματα βιταμινών χωρίστηκαν σε αυτά που περιείχαν μόνο φυλλικό οξύ (βιταμίνη B9), σε πολυβιταμίνες (που περιείχαν A, B, C, D) και οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών, και τα οποία λαμβάνονταν από τις μητέρες πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με μειωμένο κίνδυνο αυτιστικών διαταραχών, ήταν εκείνα που οι μητέρες που έπαιρναν φυλλικό οξύ ή/και πολυβιταμίνες πριν την εγκυμοσύνη (και/ή κατά τη διάρκεια της κύησης), σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν έπαιρναν βιταμίνες.

 

Προηγούμενες έρευνες αναφορικά με τη σχέση των βιταμίνες, του φυλλικού οξέος και του αυτισμού, είχαν δώσει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές ανάφεραν ότι σε αυτή την έρευνα δεν ξεκαθαρίστηκε για πιο λόγο η λήψη βιταμινών ή φυλλικού οξέως συνδέεται με την παρατηρηθείσα μειωμένη εμφάνιση αυτισμού.

 

Όσες γυναίκες προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη, καλό θα είναι  να αρχίσουν να λαμβάνουν πολυβιταμίνες σε συνεννόηση με τον ιατρό τους.


Πηγή: 
Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής. capital.gr (https://www.capital.gr/health/3270528/autismos-meioste-ton-kinduno-me-lipsi-bitaminon-stin-egkumosuni)

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2667432?resultClick=1&redirect=true
 

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards