Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών, όταν έχουν έλλειψη ιωδίου;

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την καλή μας υγεία. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών που περιέχουν ιώδιο, με πιο σημαντική τη θυροξίνη.

Για τη διατήρηση του κανονικού μεταβολισμού στα κύτταρα μας, η θυροξίνη παίζει καθοριστικό ρόλο.

 

Το ιώδιο μπορούμε να το βρούμε στο αλάτι, στα θαλάσσια ψάρια, τα οστρακοειδή, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, η έλλειψη ιωδίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα των γυναικών.

 

Οι ερευνητές του National Institute of Child Health and Human Development των Η.Π.Α. με επικεφαλή τον Dr. James Mills, μελέτησαν 467 Αμερικανίδες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.

 

Στην έρευνα αυτή, διαπιστώθηκε ότι, όσες γυναίκες είχαν μέτρια έως και σοβαρή έλλειψη ιωδίου, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν, σε σχέση με εκείνες που είχαν επάρκεια ιωδίου.

 

Από το δείγμα δε, προέκυψε ότι το 56% των γυναικών είχαν έλλειψη ιωδίου, το 22% ήπια έλλειψη, το 21% είχε μέτρια έλλειψη και το 1,7% σοβαρή έλλειψη.

 

Όπως τονίζει ο Dr. James Mills  «Ακόμα και αυτές που είχαν ήπια έλλειψη ιωδίου, είχαν δυσκολίες στη επίτευξη μιας κύησης». Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κύησης, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ιώδιο είναι αυξημένες και το έμβρυο χρειάζεται το ιώδιο για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα και για να έχει ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη.

 

Ο Tomer Singer, M.D., διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας & Υπογονιμότητας του Νοσοκομείου Lenox Hill στην Νέα Υόρκη, σχολιάζει με αφορμή την έρευνα: «Λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες στη δυτική διατροφή και με την εμφάνιση της φυτοφαγίας, έχει συντελεστεί σε μείωση της κατανάλωσης των ποσοτήτων του ιωδίου. Επειδή η διατροφή είναι ο κύριος τρόπος πρόσληψης του ιωδίου, συμβουλεύουμε τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο, τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την διαδικασία της σύλληψης».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction

https://academic.oup.com/humrep/advance-article-abstract/doi/10.1093/humrep/dex379/4788777?redirectedFrom=fulltext

https://www.nichd.nih.gov/news/releases/011118-iodine-deficiency

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards