Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies!

Επίλεξε «Αποδοχή» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερες πληροφορίες»

Αποδοχή
0
StartUPper Awards 2017

Ποια είναι η τροφή που μειώνει έως και 45% το κίνδυνο εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Με την ασθένεια αυτή διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.


Στη σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται στην αρχή απώλεια της μυελίνης, μιας λιπαρής ουσίας που καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα και στην συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές) γι’ αυτό και της έχει δοθεί η ονομασία «κατά πλάκας».


Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, όσοι άνθρωποι τρώνε τακτικά ψάρια, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο.


Πόση ποσότητα χρειάζεται για να ωφεληθεί κάποιος; Στην παρούσα έρευνα, όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή 1-3 φορές τον μήνα σε συνδυασμό με καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 45% για να αναπτύξουν την νόσο συγκριτικά με εκείνους που  έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά τον μήνα και δεν λάμβαναν τα σχετικά συμπληρώματα.


«Η μελέτη μας έδειξε άλλο ένα όφελος της διατροφής με ψάρια και θαλασσινά», εξηγεί η Annette Langer-Gould, MD, PhD, συντάκτης της έρευνας, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών μειώνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.


Οι ερευνητές του Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, μελέτησαν πάνω από 1.100 άτομα από τη Νότια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 36 έτη. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας είτε σε αρχικό στάδιο ή σε κλινικά απομονωμένο σύνδρομο.


Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε στοιχεία μιας δέσμης ανθρώπινων γονιδίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων για 13 γενετικές μεταλλάξεις. Οι δύο, από αυτές τις μεταλλάξεις, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας ανεξάρτητα από την κατανάλωση ψαριών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικό πλεονέκτημα στην ρύθμιση των λιπαρών οξέων.


«Τα ω-3 λιπαρά είναι γνωστό ότι έχουν νευροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που πιθανόν να παρέχει προστασία και έναντι της εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας», εξηγεί η Annette Langer-Gould, MD, PhD.


Η έρευνα δεν εστίασε σε άτομα που βρίσκονταν σε προηγούμενο στάδιο της νόσου, αλλά εικάζεται ότι αφού τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν και καρδιακή νόσο είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναπηρίας, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι επιβοηθητική.


Υπογραμμίζεται δε ότι «Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από τη λήψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής».


Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο 70ο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε έτος  της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
 

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180301164827.htm

Γράψου στο Newsletter μας

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Credit Cards